Flytta in

Kul att du ska flytta in i en av våra bostäder, här finner du allt som är bra att veta innan inflyttningsdagen. 

Behöver du annan hjälp?
Kontakta oss så hjälper vi dig

Hittar du inte den hjälp du söker? Kontakta oss via vårt kontaktformulär.

Innan du ska flytta in

Du hämtar dina nycklar hos Skövdhem mot uppvisat hyreskontrakt eller legitimation. Vid samma tillfälle får du information om ditt område och boende. Ring några dagar innan för att bestämma tid för nyckelutlämning.

Skövdehem besiktigar alltid lägenheten innan en ny hyresgäst flyttar in.

Eftersom besiktningen gjorts när den avflyttande hyresgästen fortfarande bor kvar kan det hända att vissa brister inte upptäckts. Om något i lägenheten är skadat och det inte finns antecknat på besiktningsprotokollet är det viktigt att du hör av dig till Skövdehem så snart som möjligt – inom åtta dagar från det att ditt kontrakt började gälla. Skador som inte står på besiktningsprotokollet när du flyttar in anses ha uppkommit medan du bor i lägenheten om du inte hört av dig och då kan du få stå för kostnaden att återställa det när du flyttar.

Saknar du ditt besiktningsprotokoll, kontakta då Skövdehem.

Enligt hyreslagen är ordinarie inflyttningsdag den första vardagen i varje månad. Infaller den första på en lördag, söndag- eller helgdag räknas nästföljande vardag som inflyttningsdag. Lägenheten finns tillgänglig från klockan 14.00 på inflyttningsdagen. 

Om du och den utflyttande hyresgästen gjort en annan överenskommelse ska du ändå kontakta Skövdehem som lämnar ut nycklarna och utför städbesiktning. Har Skövdehem inte möjlighet att hjälpa er tidigare får ni byta nycklar sinsemellan men tänk då på att du måste godkänna städningen själv, eftersom Skövdehem inte städbesiktigat lägenheten.

  • Du hämtar dina nycklar hos din Skövdhem mot uppvisat hyreskontrakt eller legitimation. Vid samma tillfälle får du information om ditt område och boende. Ring några dagar innan för att bestämma tid för nyckelutlämning.
  • Om du har mottagit nycklar direkt av den avflyttande hyresgästen måste du snarast möjligt skriva på nyckelkvittensen hos Skövdehem.
  • Undvik p-böter! Skövdehem har Tillfälligt parkeringstillstånd
    vid flytt att låna ut.

När du ska flytta in

Man ska vara folkbokförd på den adressen man bor. Flyttanmälan och beställning av eftersändning av post minst fem arbetsdagar innan du vill att den ska gälla.

Gör en flyttanmälan till Skatteverket så att du får rätt folkbokföringsadress. Det är gratis och du gör det på www.skatteverket.se/flytta. De flesta myndigheter, företag och vissa samhällsfunktioner får då din adress från Skatteverket. Du som har barn som flyttar med ska även anmäla flytt för dem.

Om din nya adress inte är unik, till exempel när det finns flera lägenheter i ett trapphus med samma port, ska du ange lägenhetsnummer för statliga myndigheter i din flyttanmälan. Du hittar numret på ditt kontrakt, på din hyresavi och i ditt trapphus. Det numret består av fyra siffror till exempel 1104.

Du måste ha rätt folkbokföringsadress

Det är olagligt att hyra ut sin lägenhet i andra hand utan Skövdehems godkännande. Upptäcker vi att du hyr ut olovligt i andra hand är det enligt hyreslagen grund för att säga upp ditt hyresavtal. Det är även brottsligt att förmedla, sälja och köpa hyreskontrakt. Straffet för att förmedla, sälja eller köpa hyres-kontrakt är böter eller fängelse.

I goda tider gör man planer för att vara skyddad i de dåliga. Du ska ha en hemförsäkring för ditt boende oavsett vilken boendeform du bor i, alltså även du som bor i en lägenhet.

Skövdehems försäkringar täcker inte dina förluster av ägodelar eller andra personliga tillhörigheter om det skulle ske en olycka. Är du eller någon i familjen dessutom vållande till brand eller annan skada på fastigheten kan du bli ersättningsskyldig. Ta därför kontakt med ett försäkringsbolag och teckna en hemförsäkring, om du inte redan har en!

För att allt ska fungera direkt när du flyttar in behöver du beställa tjänster så som tv, bredband och elabonnemang i förväg. Även om du flyttar inom Skövdehem behöver du kontakta din tjänsteleverantör för att eventuellt avsluta eller flytta med de tjänster du har. Ordna med detta i god tid innan din flytt!

Elabonnemang

Senast två veckor innan inflyttning ska du teckna ett nätabonnemang hos Skövde Energi. Kontaktuppgifter och mer information hittar du på skovdeenergi.se Du måste också teckna avtal med någon av de elleverantörer som finns på marknaden.

 

Tv, Internet Och Telefoni

Från två veckor innan tillträdesdagen kan du teckna abonnemang för fibertjänster. Du kan också beställa ett gratisutbud av tv-kanaler.

Bo och trivs hos Skövdehem

Vi värnar om våra hyresgäster och vill se till att de känner sig trygga och väl omhändertagna under sin vistelse hos oss. För att underlätta för våra hyresgäster har vi skapat en hyresgästguide som finns tillgänglig på vår hemsida. Genom denna guide kan hyresgästerna enkelt få information om vad som gäller och vad som behöver göras för att trivas i sin hyresrätt.

Vi vill att våra hyresgäster ska känna sig hemma och trygga i sin bostad, och vi är ständigt beredda att hjälpa till om det skulle uppstå några frågor eller problem. Genom att ta hand om våra hyresgäster på bästa möjliga sätt vill vi skapa en trivsam och långsiktig relation, där båda parter kan dra nytta av varandras samarbete och engagemang.

Rulla till toppen